Printer Friendly Version OSMI SASTANAK ZAJEDNIČKOG KONSULTATIVNOG ODBORA EU-SRBIJA, BRISEL, 27. FEBRUAR 2019. GODINE @ 3 April 2019 04:59 PM


Osmi sastanak Zajedničkog konsultativnog odbora EU-Srbija održan je je 27. februara 2019. godine u Evropskom ekonomskom i socijalnom komitetu u Briselu. Ovom prilikom, predstavnici civilnog društva iz Srbije i Evropskog ekonomskog i socijalnog komiteta su diskutovali o digitalizaciji, reformi javne uprave, vladavini prava i civilnom društvu u Srbiji. Na kraju sastanka, članovi Zajedničkog konsultativnog odbora usvojili su Zajedničku deklaraciju u kojoj su iskazali podršku politici proširenja EU na Zapadni Balkan i ukazali na važnost nastavka reformi u Srbiji, naročito u oblasti vladavine prava, pravosuđa i medija. Takođe, članovi JCC pozdravili su to što je digitalizacija jedan od prioriteta Srbije i predložili konkretne mere u oblasti reforme javne uprave.

Zajednički konsultativni odbor EU-Srbija je telo koje je uspostavljeno po odredbama Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije sa Evropskom unijom i omogućava organizacijama civilnog društva sa obe strane da prate napredak Srbije ka članstvu u EU i da usvoje preporuke.