Printer Friendly Version EKONOMSKI I FINANSIJSKI DIJALOG IZMEĐU EU I ZAPADNOG BALKANA I TURSKE, BRISEL, 17. MAJ 2019. @ 4 October 2019 09:00 AM


Na marginama Saveta za ekonomska i finansijska pitanja (ECOFIN) u Briselu je 17. maja 2019. održan Ekonomski i finansijski dijalog između EU i Zapadnog Balkana i Turske. Delegaciju Republike Srbije predvodili su guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković i ministar finansija Siniša Mali. 

Ovom prilikom, zaključeno je da EU podržava Srbiju u jačanju institucionalnog okvira i ubrzanju strukturnih reformi. Sastanak u Briselu predstavlja deo pojačanog dijaloga o ekonomskom upravljanju između EU, Zapadnog Balkana i Turske, a održava se svake godine u cilju efikasne pripreme učesnica za proces koordinacije ekonomskih politika na nivou EU.

Zahvaljujući reformama koje se sprovode od 2014. godine, Srbija je postala najatraktivnija destinacija za ulaganja u regionu, te je prošle godine privučeno 3,5 milijardi evra direktnih stranih investicija.
Zaključci ovog sastanka u Briselu pozitivno ocenjuju Program ekonomskih reformi u Srbiji. Srbija je pohvaljena za snažnu fiskalnu konsolidaciju, koja je sprovedena u prethodnom periodu, uz održanu  finansijsku stabilnost.