Printer Friendly Version MINISTARSKA KONFERENCIJA ORGANIZACIJE ZA CRNOMORSKU EKONOMSKU SARADNJU (BSEC) I EVROPSKE UNIJE, BRISEL, 18. JUN 2019. @ 4 October 2019 09:03 AM



Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić učestvovao je na Ministarskoj konferenciji Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju (BSEC) i Evropske unije, koja je odžana u Briselu, 18. juna 2019. godine. Konferenciju su organizovale Rumunija, u svojstvu predsedavajućeg Savetu EU, i Bugarska, aktuelni predsedavajući BSEC. Domaćin Konferencije je bila Evropska komisija, odnosno Generalni direktorat EU za susedsku politiku i pregovore o proširenju. 

Na konferenciji su učestvovali i visoki predstavnici BSEC, Evropske komisije, Evropske spoljnopolitičke službe, ministri spoljnih poslova Rumunije, Grčke, Malte, zamenici ministra spoljnih polsova Bugarske, Azerbejdžana, Turske, državni sekretar u MSP Mađarske, potsekretar u MSP Poljske, ambasadori Armenije, Rusije i Ukrajine pri EU i drugi visoki zvaničnici.     

Svi učesnici su se založili za jačanje sektorske saradnje u oblasti ekonomije i trgovine, transporta i energetike, zaštite životne sredine, turizma, prekogranične saranje, digitalizacije, zajedničkog rešavanja izazova po pitanju klimatskih promena, u cilju poboljšanja kvaliteta života stanovištva, pre svega na lokalnom nivou.