Printer Friendly Version Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković na samitu predsednika parlamenata Zapadnog Balkana i Evropskog parlamenta u Briselu, 28. januara o.g. @ 14 February 2020 10:08 AM


Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković učestvovala je na samitu predsednika parlamenata Zapadnog Balkana i Evropskog parlamenta u Briselu, 28. januara o.g.

Tom prilikom, istakla je da Srbija ostaje opredeljena za članstvo u EU i da u potpunosti podržava politiku proširenja. Naglasila je da je za čitav region Zapadnog Balkana od suštinskog značaja jasna perspektiva budućnosti evropskih integracija i da EU mora da se još jednom potvrdi kao zajednica vrednosti kroz proces proširenja i jačanje demokratskih institucija.

Gojković je istakla da Parlament ima važno mesto u procesu pregovora o pristupanju, i da osim što usklađuje nacionalno zakonodavstvo sa pravnim tekovinama EU i učestvuje u donošenju pregovaračkih pozicija, suštinski predstavlja i približava građanima strukture i procese EU.

Na samitu je usvojena Zajednička deklaracija predsednika parlamenata Zapadnog Balkana, u kojoj se potvrđuje ključna uloga parlamenata u promovisanju reformske agende EU i ispunjavanju evropskih aspiracija regiona Zapadnog Balkana.