Printer Friendly Version POSETA PREDSEDNIKA REPUBLIKE SRBIJE A. VUČIĆA BRISELU, 6 -7. SEPTEMBAR 2020. GODINE @ 29 September 2020 12:28 PM


Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić boravio je u poseti Briselu 6. i 7. septembra 2020. godine, povodom nastavka razgovora u okviru Dijaloga Beograda i Prištine, koji se vodi pod okriljem Evropske unije.

Tom prilikom, predsednik A. Vučić je imao bilateralne sastanke sa Visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Ž. Borelom i Specijalnim predstavnikom EU za Zapadni Balkan i ostala pitanja na Zapadnom Balkanu M. Lajčakom, kao i trilateralni sastanak sa predstavnicima EU i Prištine A. Hotijem. Ovo je bio treći sastanak na visokom nivou u okviru Dijaloga Beograda i Prištine, nakon njegovog obnavljanja u julu o.g.

Na sastancima je bilo reči o važnim temama o kojima su pregovarački timovi Beograda i Prištine razgovarali u proteklom periodu: nestalim osobama, interno raseljenim licima i ekonomskoj saradnji. Pokrenute su i nove teme: Zajednica srpskih opština, finansijska potraživanja i imovina, o kojima će ekspertski timovi nastaviti da razgovaraju u narednom periodu.

Tokom posete Briselu, predsednik A. Vučić imao je zajednički sastanak sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD i specijalnim predstavnikom za Zapadni Balkan Metjuom Palmerom, kao i odvojeni sastanak sa evropskim komesarom za proširenje i susedstvo O. Varhejijem.