Printer Friendly Version SASTANAK SAVETA ZA STABILIZACIJU I PRIDRUŽIVANJE EU-SRBIJA, 17. DECEMBAR 2020. U FORMI VIDEO-KONFERENCIJE @ 17 December 2020 06:09 PM


Sastanak Saveta za stabilizaciju i pridruživanje EU-Srbija je održan 17. decembra u formi video-konferencije. Delegaciju Republike Srbije su predvodile predsednik Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović, a prisustvovala je i amb. A. Hrustanović, šef Misije RS pri EU, kao i predstavnici kabineta predsednika Vlade, ministra za evropske integracije, Ministarstva za evropske integracije i Misije RS pri EU.

Delegaciju Evropske unije predvodio je Visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozep Borelj Fonteljes, kao i komesar za susedstvo i proširenje Oliver Verheji. Sa strane EU, prisustvovao je i Miroslav Lajčak, specijalni predstavnik EU za dijalog između Beograda i Prištine, amb. Sem Fabrici, šef Delegacije EU u Srbiji, kao i drugi predstavnici Evropske spoljnopolitičke službe, Evropske komisije i Generalnog sekretarijata Saveta EU.

Na sastanku se razgovaralo o odnosima Republike Srbije i Evropske unije u okviru Procesa stabilizacije i pridruživanja, odnosno o pristupnim pregovorima i bilateralnim odnosima Srbije i EU u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Posebna pažnja je posvećena političkim i ekonomskim kriterijumima, usklađivanju domaćeg zakonodavstva sa pravnim tekovinama EU i pretpristupnoj pomoći EU. Takođe, razmenjena su i mišljenja o aktuelnim temama na Zapadnom Balkanu.