Printer Friendly Version Izlozba slika slovackih naivaca u zgradi Evropske komisije u Briselu @ 15 October 2021 04:24 PM

U sedištu Evropske komisije se od 1. do 15. oktobra o.g. po treći put održava izložba slika slovačkih slikara naivaca iz Srbije, pod pokroviteljstvom potpredsednika Evropske komisije Maroša Šefčoviča i potpredsednice Vlade Srbije Maje Gojković.

Predstavljanje izložbe je održano 12. oktobra, a uvodne reči su imali potpredsednik  EK M. Šefčovič i ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog R. Srbije, gđa Gordana Čomić.

Prijemu koji je održan tom prilikom prisustvovali su specijalni izaslanik EU za Dijalog Beograd – Priština i Zapadni Balkan Miroslav Lajčak i ambasadorka R. Srbije pri EU Ana Hrustanović.

M. Šefčovič je istakao da je razvoj specifične umetnosti slovačkih naivaca dokaz da se slovačka manjina u Srbiji, gde živi već više od 200 godina, „oseća kod kod svoje kuće“. On je istakao da će sa zadovoljstvom podržati ideju da ova umetnost bude proglašena za nematerijalno nasleđe UNESKO.

Gordana Čomić je naglasila važnost kulture i različitosti u izgradnji evropske zajednice naroda i podvukla da slike slovačkih naivaca predstavljaju lepotu sveta, koja pripada svima, a ne samo slovačkoj zajednici, Srbiji u kojoj žive ili Evropskoj uniji.

12.10.2021.