Printer Friendly Version Nastavak pomoći EU za podizanje kapaciteta za sprečavanje migracija @ 12 October 2022 08:13 AM

Beograd, 7. oktobar 2022.
Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i potpredsednik Evropske komisije Margaritis Shinas prisustvovali su danas potpisivanju ugovora o grantu Evropske unije Komesarijatu za izbeglice i migracije Republike Srbije.
 
Ovaj dokument su u Vladi Srbije potpisali komesarka za izbeglice i migracije Nataša Stanisavljević i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuel Žiofre.
 
Brnabić je, nakon sastanka sa Shinasom i potpisivanja navedenog ugovora, navela da je Evropska unija, od početka migrantske krize do danas, uključujući i najnoviji ugovor o grantu u iznosu od 36 miliona evra, pomogla Srbiji sa 200 miliona evra za podizanje kapaciteta i upravljanje migracijama.
 
Ona je podsetila na to da je potpredsednik Evropske komisije juče imao priliku da obiđe jedan centar za migrante i da se uveri u to kako koristimo evropska sredstva i na koji način se borimo protiv ilegalnih migracija.
 
Premijerka je navela da je od početka krize kroz Srbiju prošlo više od 1,5 miliona ljudi, te da migranti dolaze uglavnom iz Sirije, Avganistana i Pakistana i da je Srbija u odnosu prema njima pokazala evropske vrednosti, lice humanosti i preuzela svoj deo odgovornosti.
 
Brnabić je ukazala na to da je u naš obrazovni sistem u ovom trenutku uključeno 197 dece migranata, dodajući da nam je EU u svemu ovome mnogo pomogla, budući da je od 2015. godine donirala više od 160 miliona evra kako bismo podigli kapacitete za sprečavanje ilegalnih migracija.
 
Prema njenim rečima, od tog iznosa 130 miliona evra je namenjeno za podizanje kapaciteta za upravljanje migracijama, a oko 30 miliona evra za bezbednost granica.
 
Predsednica Vlade je upozorila na to da je u ovoj godini nivo migracija u odnosu na prošlu godinu povećan za više od 100 odsto.
 
Poseta potpredsednika Evropske komisije ima za cilj da još jednom sagledamo šta možemo da uradimo da povećamo našu bezbednost i ojačamo granice, rekla je Brnabić i ponovila da će Srbija do kraja godine uskladiti viznu politiku sa viznom politikom Evropske unije.
 
Shinas je izrazio nadu da će Srbija uskoro biti deo evropske porodice i dodao da Evropska unija pruža podršku našoj zemlji za rešavanje pitanja migracija.
 
Treba da se nadogradimo na dobre stvari koje smo zajedno uradili i istražimo nove oblasti kako da ubrzamo proces pregovaranja i to nije nešto što bi EU ponudila Srbiji, već to Srbija zaslužuje, rekao je on.
 
Prema njegovim rečima, ujedinjenje evropskog kontinenta zasniva se na demokratiji i posvećenosti EU zarad bezbedne i mirne budućnosti svih naroda Evrope.
 
Srbija je preuzela ogromne korake za pomirenje i izgradnju budućnosti sa Evropom i ovaj zamah ne treba da se uspori, ocenio je Shinas i naglasio da je ovde da potvrdi punu posvećenost Srbije u procesu pridruživanja EU.
 
On je dodao da Srbija ne treba da prekine svoje istorijske, ekonomske i političke odnose sa drugim zemljama, već da bi trebalo da ide u istom pravcu kao i njeni susedi i prijatelji.
 
Imamo postpandemijski porast broja migranata i treba da nađemo način kako da rešimo ovo pitanje. EU će nastaviti da pomaže Srbiji u vezi sa problemom migracija, što dokazuje i ova moja poseta, rekao je potpredsednik Evropske komisije.
Prema njegovim rečima, još jedan konkretni dokaz jeste potpisivanje ovog novog paketa finansijske pomoći od 36 miliona evra, koji će pomoći da se operativni kapaciteti Srbije povećaju kada je reč o rešavanju problema migracija.
 
On je objasnio da je ova finansijska pomoć deo većeg paketa od 57 miliona evra za upravljanje migracijama i povećanje kapaciteta i pravosuđa kako bi se rešavala pitanja migracija i azila.
 
Izvor/Foto: www.srbija.gov.rs